Slimme meter

Slimme meter                           
De slimme meter is een digitale elektriciteitsmeter die net als de huidige meters, deFoto slimme meter meterstanden weergeeft. Een belangrijk verschil is dat met de slimme meter de meterstanden op afstand kunnen worden uitgelezen.
In veel gevallen is ook de gasmeter gekoppeld met de elektriciteitsmeter zodat ook de gasmeter op afstand uitgelezen kan worden.

De meter vervangt de traditionele gasmeter en elektriciteitsmeter.                                                                                          bron: www.rendo.nl

Wat betekent dit voor u?
Uw Netbeheerder mag de Slimme Meter zes keer per jaar op afstand uitlezen en zal u daarna van uw energiegebruik op de hoogte brengen. Als u bewuster met uw energiegebruik wilt omgaan en inzicht wilt hebben wanneer u hoeveel energie gebruikt zal deze informatie waarschijnlijk te laat komen. U weet vaak na zo’n lange tijd niet meer wat u op een bepaalde dag gedaan heeft.
Onafhankelijke Dienst Aanbieders zoals Enepa mogen uw Slimme Meter, op uw verzoek en met uw toestemming, vaker uitlezen.

Enepa heeft hiervoor de dienst www.slimmemeteruitlezen.nl ingericht.
Via een draadloze internetverbinding wordt eens per dag het verbruik van stroom en gas doorgestuurd naar Enepa. Tot een kwartier nauwkeurig kunt u daarna uw verbruik in kilowatturen, kubieke meters en euro’s bijhouden op uw computer en mobiele telefoon. Het effect van een lampje aan of uitschakelen kunt u dus een dag later meteen terugzien. Dat helpt om precies te weten wat u verbruikt. En om desgewenst het verbruik terug te dringen.

Hoe werkt het?
Via uw eigen pagina op de website van www.slimmemeteruitlezen.nl uw energieverbruik in overzichtelijke grafieken gepresenteerd. De gegevens worden dagelijks bijgewerkt zodat altijd actuele informatie beschikbaar is. Met één klik op de muis gaat u van jaar- naar maand-, week- of dagwaardes. Door in te zoomen kunt u kwartierwaardes voor electriceit en uurwaardes voor gas bekijken. U kunt zien wat de maximale verbruiken zijn en wanneer deze plaatsvinden.
Het gasverbruik is heel vaak afhankelijk van de buitentemperatuur. Daarom wordt het gasverbruik uitgezet tegen de zogenaamde “graaddagen”, zoals in devoorbeeld grafiek figuur is weergegeven.
De kracht van dit systeem is dat positieve of negatieve effecten van een maatregel direct inzichtelijk gemaakt worden.

Bescherming van uw gegevens
Uw gegevens worden uiteraard goed beveiligd. De overheid stelt strenge veiligheidseisen aan het gebruik van deze gegevens. Het College Bescherming Persoonsgegevens houdt hier toezicht op. Enepa is geautoriseerd om, met uw toestemming, uw Slimme Meter uit te lezen.

Meer weten?
Stuur een mail naar admin@slimmemeteruitlezen.nl en u ontvangt de benodigde informatie.